Nieuws van Ome Toon

Blijf op de hoogte met leuke achtergrondinfo, weetjes & aankondigingen

Historie van enkele longfillers, o.a. Cubanen

Cohiba

De Cohiba sigaar is de par excellence van Havana. Haar intellectuele auteursrechten liggen bij de revolutionaire Che Guevara. Hij moedigde de Cubaanse sigaar industrie aan en was verantwoordelijk voor de productie. Zijn doel was simpel: “De oprichting van een revolutie sigaar dat alles moest overtreffen wat eerder werd geproduceerd”. Het moest de ultieme sigaar worden.

De sigaren worden sinds 1968 voor het grootste deel geproduceerd in de fabriek “El Laquito” in een van de buitenwijken van Havana. Alleen de “Robusto”- en “Splendido” formaten worden deels in de fabrieken “Partagas” en “H.Upmann” in oud Havana geproduceerd.

Het geheim van de uitstekende kwaliteit van de Cohiba (de naam is het oude woord voor “sigaar” van de Taino Indianen) is gebaseerd op drie kenmerken: ten eerste, alleen de allerbeste bladen zijn geselecteerd. De Cohiba heeft voorrang boven alle andere merken, en is de eerste keuze (selectie) uit elke oogst. Cohiba kan kiezen uit bladeren van 10 plantages. Ten tweede worden de bladeren drie keer gefermenteerd (op de meeste andere sigaren gebeurd dat twee keer). De derde fermentering vindt plaats in de fabriek en duurt 18 maanden extra. En ten derde, de sigarenmakers, de “torcedores” zijn de beste uit heel Cuba.

In den beginne was de Cohiba alleen bestemd voor buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders en diplomaten. Sinds de World Cup in 1982 in Spanje wordt het voor de reguliere export geproduceerd.

Romeo Y Julieta

Dit is een van de meest beroemde Havana merken met de meeste formaten, wel 60. “Pepin” Rodriguez Fernandez was voorheen hoofd van de Cabañas-fabriek. Voordat die fabriek werd overgenomen door American Tobacco, kocht hij in 1903 (van eigen spaargeld) een fabriek die uitsluitend voor de Cubaanse markt produceerde. Door zijn inzet werd het merk zeer populair in het buitenland.

Bijzonder was dat hij aan koningen en staatshoofden leverde, waarvoor hij speciale banderoles liet produceren. Zodoende produceerde de fabriek meer dan 15.000 verschillende banderoles in die tijd.

Het naar Winston Churchill vernoemde formaat is veruit de meest beroemde. Maar ook de nr. 1 en nr. 2 zijn erg populair. Met name de “Belicosos”, en de Robusto “Exhibicion nr. 4” worden zeer gewaardeerd onder fijnproevers.

MonteCristo

Voordat de Cohiba in 1982 op de markt kwam, was MonteCristo decennia lang het meest populaire sigarenmerk. Na de oorlog zijn er meer en meer modellen gemaakt, om te voldoen aan de stijgende vraag. Zodoende zijn er van de oorspronkelijke 4 modellen, tegenwoordig meer dan 13 modellen beschikbaar. Het merk was oorspronkelijk eigendom van de familie Garcia en Menendez. Ze hadden het merk in 1935 opgericht. Nadat Fidel Castro de macht overgenomen had, verhuisden ze, net als vele anderen, naar de Canarische eilanden.

De Montecristos worden tegenwoordig geproduceerd in de fabriek van José Marti (voorheen H.Upmann) en El Laquito (waar ook de Cohibas vandaan komen).

De naam heeft zijn oorsprong als volgt: Om de verveling tegen te gaan tijdens het werk, werd er luid voorgelezen. De roman van Alexandre Dumas “de graaf van Monte-Cristo”  was het meest populaire, evenals Shakespeare’s “Romeo en Julia”. Tegenwoordig zullen er eerder revolutionaire leuzen door de luisprekers schallen, dan muziek.

Het succes van sigaren is onder meer, dat de Ligero bladeren in speciaal Cederhout  worden bewaard.

H. Upmann

H.Upmann was oorspronkelijk een Londense bank met een filiaal in Havana. Waarbij de “H” staat voor de voornaam van de Duits-Amerikaans stichter Hermann.

Rond 1830 begon de ijverige Managing Director van het filiaal in Havana sigaren te sturen naar zijn bestuur in Londen. Hij liet dit in een Cederhouten verpakking versturen en labelde het met de naam van de Bank. Deze incidentele zendingen werden al snel regelmatige zendingen en zodoende al snel een bedrijf op zich. Het merk werd geregistreerd in 1844 en in 1845 volgde de oprichting van de fabriek in het centrum van Havana in de buurt van het Capitool. Tot aan het begin van de Cubaanse revolutie was de fabriek eigendom van de familie van Menendez. De familie introduceerde in 1930 als eerste de aluminium tube met binnenin cederhout. Tegenwoordig heet de fabriek: José Martin. Met ongeveer 900 medewerkers worden dagelijks honderdduizend sigaren geproduceerd. De fabriek produceert verschillende merken. Onder andere enkele modellen van merk Montecristo; de No. 2, No. 4 en Especial No. 2. Maar natuurlijk ook hun eigen H.Upmann collectie.


Jacob van Meer 
(geen Cubaan)

De Jacob van Meer sigaren danken hun naam aan een zeilschip, een zgn. Barkentijn. Deze prachtige driemaster vaarde van de tweede helft van de 19e eeuw tot de jaren ’30 van de vorige eeuw over de oceaan. In de lente van 1872 begon de Jacob van Meer aan haar maiden voyage. Eindbestemming: Indonesië. De bemanningsleden ontdekten er al snel de uitzonderlijke Indonesische tabaksbladeren en laadden hun schip ermee vol. Sindsdien verscheepten ze uitsluitend het bruine goud.

Hoewel die driemaster vandaag niet meer vaart, leeft haar naam verder in de vorm van een mooi en uitgebreid sigarengamma van uitzonderlijke kwaliteit. Stuk voor stuk worden ze met liefde en passie gemaakt.


Back to top